Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024

Exposició i cicle de conferències “Bicentenari de Clavé, Pi i Margall i Balaguer a l’Arús (1824-2024). Catalanitat, republicanisme federal i liberalisme a Barcelona”


Detall de l'esdeveniment

  • Data:
  • Categories:

 

La Biblioteca Pública Arús us convida al cicle de conferències i l’exposició del “Bicentenari de Clavé, Pi i Margall i Balaguer a l’Arús (1824-2024). Catalanitat, republicanisme federal i liberalisme a Barcelona” que commemora enguany.

La particularitat de la nostra commemoració a la Biblioteca Pública Arús rau en la consideració conjunta dels tres personatges, tot posant en relleu la seva preocupació i identificació amb el progrés de Barcelona, així com la important relació que entre ells mantingueren tota la seva vida, al llarg del segle XIX.

Josep Anselm Clavé (1824-1874), Francesc Pi i Margall (1824-1901) i Víctor Balaguer (1824-1901) foren tres barcelonins decisius per a la configuració d’un pensament demòcrata, republicà federal i liberal a la ciutat. Amb una voluntat compartida per a construir una nova cultura política, s’esforçaren, a més, tots ells, en la construcció d’un nou Estat, obert a les reivindicacions i aspiracions socials dels treballadors i dels sectors populars, tant a Catalunya com a Espanya. Foren, en aquest sentit, peces claus d’un catalanisme, que des d’un primer moment entengué que calia, juntament amb la defensa i desenvolupament de la identitat cultural catalana, l’afirmació política, progressista i fermament democràtica d’aquesta.

La programació de les conferències i el comitè organitzador de l’Exposició, incorpora especialistes qualificats de diverses Universitats, en especial la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona. També es compta amb l’assessoria de membres destacats de l’Acadèmia de Bones Lletres i de diverses seccions de l’Institut d’Estudis Catalans. Així mateix, es mantenen contactes de col·laboració amb entitats com la Biblioteca Museu de Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), i també amb les comissions de la Generalitat de Catalunya de l’Any Josep Anselm Clavé i de l’Any Víctor Balaguer. També volem agrair el suport rebut de l’Institut de Cultura de Barcelona, les comissions municipals de Districte i la Diputació de Barcelona.

Calendari:

Data inici: 25 d’abril de 2024
Data final: 7 d’octubre del 2024

Cal inscripció prèvia per assistir a les activitats. Trobareu el formulari d’inscripció a cada activitat.
Entrada lliure a l’exposició del 10 de maig al 7 d’octubre de 2024. Podeu consultar els horaris d’accés a la biblioteca aquí.

Programa d’activitats:

Dijous, 25 d’abril de 2024 a les 18.30 h: Conferència “Francesc Pi i Margall i Barcelona”. A càrrec de Pere Gabriel, catedràtic emèrit d’història contemporània i professor honorari de la Universitat Autònoma de Barcelona; vocal secretari del Patronat de la Biblioteca Pública Arús. Presenta l’acte Borja de Riquer, catedràtic emèrit d’història contemporània i professor honorari de la Universitat Autònoma de Barcelona; president de l’Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona. Més informació i inscripcions aquí.

Dimarts, 30 d’abril de 2024 a les 18.30 h: Conferència “J. A. Clavé i la política: de la insurrecció a les institucions”. A càrrec de Jordi Roca i Vernet, professor d’història contemporània de la Universitat de Barcelona i membre del comitè executiu de l’Any Víctor Balaguer. Presenta l’acte Anna Costal, musicòloga, professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i coordinadora del Màster en Recerca Musical i del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals. Comissària de l’Any Clavé de la Generalitat de Catalunya.
Més informació i inscripcions aquí.

Dijous, 9 de maig de 2024 a les 18.30 h: Inauguració de l’exposició “Tres barcelonins del segle XIX: Clavé, Pi i Margall i Balaguer, entre el republicanisme federal i el liberalisme”. A càrrec de Pere Gabriel, comissari.
Més informació i inscripcions aquí.

Dijous, 23 de maig de 2024 a les 18.30 h: Conferència “L’imaginari de Víctor Balaguer”. A càrrec de Teresa-M. Sala Garcia, museòloga i professora d’història de l’art a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i directora del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON). Comissària de l’Any Víctor Balaguer de la Generalitat de Catalunya.  Presenta l’acte Pere Capellà Simó, doctor en història de l’art i professor d’educació artística de la Universitat de les Illes Balears.
Més informació i inscripcions aquí.

Totes les conferències es retransmetran en directe al canal de YouTube de la Biblioteca. Un cop revisades i completades amb material de context, s’editaran en una publicació digital amb un petit tiratge en paper, per augmentar el ressò i garantir l’ús acadèmic i científic posterior de les recerques presentades al llarg del cicle.

Organitza l’acte:

Amb la col·laboració de:

      

Amb el suport de:

Més activitats

Dimarts, 4 juny de 2024 |  18.30 a 20 h

Dijous, 23 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dijous, 9 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dimarts, 7 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

2 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dimarts, 30 d’abril de 2024 |  18.30 a 20 h

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.