Aquesta activitat forma part del cicle de conferències i l’exposició del “Bicentenari de Clavé, Pi i Margall, i Balaguer. Catalanitat, republicanisme federal i liberalisme a Barcelona”. Trobareu més informació en el següent enllaç.
El pròxim dijous, 25 d’abril a les 18.30 h se celebrarà a la Biblioteca Pública Arús la conferència “Francesc Pi i Margall, i Barcelona”, a càrrec de Pere Gabriel, catedràtic emèrit d’història contemporània i professor honorari de la Universitat Autònoma de Barcelona; vocal secretari del Patronat de la Biblioteca Pública Arús. Presenta l’acte Borja de Riquer, catedràtic emèrit d’història contemporània i professor honorari de la Universitat de Barcelona; president de l’Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona.
Francesc Pi i Margall (1824-1901), nascut a Barcelona, a tocar de l’Església de Santa Maria del Mar, al carrer Mirallers, va marxar a Madrid el 1847, com molts d’altres joves de la seva generació, tot cercant una mínima professionalització que li permetés de subsistir i una certa notorietat intel·lectual en tant que escriptor. Interessa fer notar que en tota una primera etapa, almenys fins al 1855, la referència i la correspondència barcelonina foren centrals i molt intenses. És el mateix que va succeir en un segon moment el 1862-1865. La seva referència barcelonina no fou, en contra del que una determinada historiografia va afirmar, sols una realitat inicial i jovenívola. Pi havia de mantenir una constant relació no sols amb els seus familiars, sinó, també, amb molta força i influència concreta amb els principals nuclis republicans i demòcrates federals després del 1868 i encara més després del 1873. En especial, també amb Josep Antoni Clavé i amb Víctor Balaguer. Fou conscient així de les moltes transformacions experimentades per la capital catalana. Sense entrar en el seu màxim detall, la xerrada inclourà un apartat final centrat en la iconografia i l’establiment d’una determinada imatge simbòlica del personatge a la ciutat.
Cal inscripció prèvia. Aforament limitat. Trobareu el formulari d’inscripcions al final de la pàgina.
L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:
Organitza l’acte:
Amb la col·laboració de:
Amb el suport de: