09/05/2024

Inauguració de l’exposició “Tres barcelonins del segle XIX: Clavé, Pi i Margall, i Balaguer, entre el republicanisme federal i el liberalisme”


Detall de l'esdeveniment


 

Aquesta activitat forma part del cicle de conferències i l’exposició del “Bicentenari de Clavé, Pi i Margall, i Balaguer. Catalanitat, republicanisme federal i liberalisme a Barcelona”. Trobareu més informació en el següent enllaç.

El pròxim dijous, 9 de maig a les 18.30 h se celebrarà a la Biblioteca Pública Arús la inauguració de l’exposició “Tres barcelonins del segle XIX: Clavé, Pi i Margall, i Balaguer, entre el republicanisme federal i el liberalisme”, a càrrec del seu comissari Pere Gabriel, catedràtic emèrit d’història contemporània i professor honorari de la Universitat Autònoma de Barcelona; vocal secretari del Patronat de la Biblioteca Pública Arús. Presenta l’acte Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Treball; Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona.

Entrada lliure a l’exposició del 10 de maig fins al 7 d’octubre de 2024.

Josep Anselm Clavé (1824-1874), Francesc Pi i Margall (1824-1901) i Víctor Balaguer (1824-1901) van ser tres barcelonins decisius per a la configuració d’un pensament demòcrata, republicà federal i liberal a la ciutat. Amb una voluntat compartida per a construir una nova cultura política, s’esforçaren, a més, tots ells, en la construcció d’un nou Estat, obert a les reivindicacions i aspiracions socials dels treballadors i dels sectors populars, tant a Catalunya com a Espanya. Van ser, en aquest sentit, peces clau d’un catalanisme, que des d’un primer moment entengué que calia, juntament amb la defensa i desenvolupament de la identitat cultural catalana, l’afirmació política, progressista i fermament democràtica d’aquesta.

La particularitat de la nostra commemoració a la Biblioteca Arús rau en la consideració conjunta dels tres personatges, tot posant en relleu la seva preocupació i identificació amb el progrés de Barcelona, així com la important relació que entre ells mantingueren tota la seva vida, al llarg del segle XIX.

Cal inscripció prèvia. Aforament limitat. Trobareu el formulari d’inscripcions al final de la pàgina.

L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:


 

Organitza l’acte:

Amb la col·laboració de:

                    

Amb el suport de:

Més activitats

Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024 |  Entrada lliure

Dissabte, 15 de juny de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 18 de juny de 2024 |  18.30 a 20 h

Dijous, 20 de juny de 2024 |  de 18.30 a 20 h

Divendres, 21 de juny de 2024 |  10 a 14.30 h

Dissabte, 22 de juny de 2024 |  Diferents horaris

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.