Els espais de la biblioteca

Escala d’honor
i vestíbul

L’entrada principal introdueix al visitant a un santuari laic consagrat a la Llibertat. La reproducció de l’estàtua de la Llibertat de Nova York dona la benvinguda, tot al·ludint amb la inscripció que duu a la tauleta “Alma Libertas” la seva funció de proveïdora d’aliment intel·lectual. En baixant l’escala, es pot veure el bust de Rossend Arús amb dues plaques, la primera dedicada a ell, per la donació de la Biblioteca i la casa al poble de Barcelona, i la segona, a Valentí Almirall i Antoni Farnés, els organitzadors de la Biblioteca.

Passadís esquerre

Aquest passadís mena cap a la sala d’actes i la de música, i hi ha en exposició llibres i objectes a la venda. Destaquen entre aquests algunes obres de Rossend Arús, com el seu recull Cartes a la dona, o un obrecartes inspirat en l’espasa maçònica que s’utilitzava en la seva lògia.

Passadís dret

Aquí podeu trobar l’antic catàleg de fitxes, que encara s’usa avui dia per buscar informació sobre el fons patrimonial que tenim.
És tracta de diversos catàlegs organitzats alfabèticament per autors, matèries i títols de publicacions en sèrie. També hi ha un catàleg cronològic de fons de les publicacions en sèrie i un altre de material no librari.
També hi ha dos ordinadors per poder fer cerques al catàleg on-line.

Sala d’exposicions

La Biblioteca va néixer amb tres objectius: formar, informar i distreure el públic de Barcelona. Per això, des de bon principi, va comptar amb una sala d’exposicions, on s’ensenyaven les peces més emblemàtiques del fons, documents importants de la història de la impremta, etc. Avui dia, seguim amb aquesta tradició, i hi organitzem exposicions relacionades amb l’especialitat de la Biblioteca.

Sala de lectura

Aquesta sala de lectura conserva la disposició original del 1895. És la més lluminosa de tota la Biblioteca, amb finestrals i un elaborat fanal central. A les parets s’hi poden veure divuit retrats i quaranta-un noms de personatges destacats al llarg de la història, ja siguin filòsofs, científics, o artistes. Antigament, també hi havia nou plafons al sostre amb imatges de museus, biblioteques i centres educatius del món, com el Museu del Louvre o la Universitat de Yale, però a causa dels vint-i-vuit anys que la Biblioteca va estar tancada, les pintures es van perdre.

Sala d’actes

Originalment, era la segona sala de lectura que, amb els anys, s’ha convertit en una sala d’actes. Decorada amb plafons al sostre pintats amb motius florals i geomètrics de color blau. Conserva les magnífiques prestatgeries i el llum central, i actualment s’hi fan tota mena d’activitats.

sala de música

Amb el terra de marbre amb formes geomètriques i el sostre amb plafons pintats amb motius florals, vorejats amb flors en relleu. En aquesta sala els usuaris podien venir a interpretar les partitures de la Biblioteca en piano o amb l’harmònium, perquè els organitzadors van considerar que la música havia de formar part de la cultura de les persones. Té dos armaris de l’habitatge d’Arús amb dues plaques gravades representatives del seu pensament: “Com més il·lustració té un poble més lluny està de l’absolutisme” i “La paraula sagrada per a tot home honrat és avant”.

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.