A partir del 26 d’octubre, la Biblioteca Arús presenta l’exposició “Simbolisme i Wagner”, fruit d’un projecte organitzat i comissariat pel Grup Vitolfílic de Barcelona, amb la col·laboració d’El Troc, associació per a la promoció del col·leccionisme.
Aquesta exposició vol ser una aproximació a la cultura clàssica wagneriana a través de la interpretació dels seus motius simbòlics i vitolfílics plasmats en obres d’art imprès.
PROGRAMA D’ACTIVITATS DE L’EXPOSICIÓ
La inauguració tindrà lloc el dijous 26 d’octubre a les 17.30 h a la Sala d’actes de la Biblioteca. Per a assistir a l’acte d’inauguració, cal inscriure’s al formulari d’inscripció del següent enllaç.
La Biblioteca organitza diferents activitats al voltant de l’exposició:
- Visita guiada dimecres 15 de novembre a les 11 h. Inscriu-te aquí.
- Visita guiada dijous 30 de novembre a les 18.30 h. Inscriu-te aquí.
Us proposem tres activitats pel mes de desembre i una sorpresa:
- NOVA ACTIVITAT: Conferència “El simbolisme en la obra de Wagner” dimarts 12 de desembre a les 18.30 h. Inscriu-te aquí.
- NOVA DATA DE VISITA GUIADA: dijous 21 de desembre a les 18.30 h. Inscriu-te aquí.
- NOU VÍDEO: Per a tots aquells que no pugueu venir a visitar presencialment l’exposició. El podeu veure aquí.
- I UNA SORPRESA… tenim nous punts de llibre de l’exposició en venda a 2 € la unitat a la recepció de la biblioteca. No us quedeu sense el vostre! Unitats limitades.
L’exposició es podrà visitar del 26 d’octubre de 2023 al 12 de gener de 2024 a la Sala d’exposicions de la Biblioteca. Entrada lliure i gratuïta en el següent horari:
Dilluns, dimecres i divendres:
10 h a 15 h
Dimarts i dijous:
15.30h a 20.30 h
7 de desembre: tancat
Nadal (del 22 de desembre al 5 de gener de 2024: de dilluns a divendres d’11 a 15 h)
SOBRE L’EXPOSICIÓ
La mostra pretén completar la primera exposició sobre la matèria que va tenir lloc a la Biblioteca Arús el 2021: “Música i art en la litografia vitolfílica i la pintura”.
L’exposició reuneix una variada selecció de peces inspirades en Wagner i el simbolisme de les seves òperes. Consta de 150 creacions en diverses tècniques i formats, en les quals es poden observar elements simbòlics que evoquen el romanticisme alemany, el modernisme, el món oníric i espiritual, les llegendes medievals, i els escenaris teatrals del conjunt d’obres dramàtiques i arts escèniques de les antigues Grècia i Roma, característiques també de les òperes de Wagner.
Les peces vitolfíliques incorporen una fitxa tècnica, una breu història de l’art imprès i un glossari iconogràfic vitolfílic, que inclou elements simbòlics relacionats amb l’obra wagneriana.
La influència de Richard Wagner en l’àmbit de l’art imprès vitolfílic, la música, la literatura i les arts decoratives es deu a la gran fascinació que van generar les seves òperes, i també a la difusió de la teoria de la Gesamtkunstwerk (‘obra d’art total’), per la qual es van regir alguns artistes de l’època que es van inspirar en el moviment simbolista.
Els artistes van descobrir un nou univers il·lustrat a partir del corrent o moviment simbolista, i van evolucionar cap a una obra totalment diferent, on l’artista es desenvolupa com a creador d’una obra d’art total. Aquests artistes van crear iconogràficament l’obra vitolfílica amb personatges wagnerians com ara Tristany i Isolda o Parsifal. També van investigar la correlació que hi ha entre escoltar una melodia musical i com transmetre directament aquesta iconografia experimentant amb nous formats, materials i tècniques litogràfiques.
La inauguració es pot veure a través del canal de YouTube de la Biblioteca:
Organitza:
Col·labora: