La Biblioteca Arús ha col·laborat amb la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) cedint dos llibres per l’exposició ‘Einstein RACAB 2023’. Es tracta de Setenta días en Rusia. Lo que yo vi, d’Angel Pestaña i Sindicalismo y Terrorismo, també de Pestaña. La mostra commemora el centenari de la visita del famós científic a Barcelona i a la RACAB, en particular. A més de l’exposició, també s’han organitzat una sèrie d’actes, conferències i activitats.
El personal de la Biblioteca va ser rebut, dijous 15 de juny, pel representant de la RACAB i membre del patronat de la Biblioteca Arús, Vicenç Navarro i Aznar, que va fer una visita a l’exposició i a la pròpia seu de la Reial Acadèmia. L’horari de la mostra, que també permet veure les diferents sales on va estar Einstein, és dimarts de 16 h a 17 h i dijous d’11 h a 12 h. És imprescindible fer una reserva prèvia a través d’aquest enllaç.
La mostra ocupa tres sales que prenen diferents noms amb motiu de l’exposició sobre Einstein: La sala d’actes passa a ser la Sala de l’Espai i conté la pissarra que Einstein va fer servir durant la seva conferència a la RACAB, la sala dels rellotges, s’anomena Sala del Temps i, finalment, la sala dels acadèmics il·lustres, correspon a Sala de la Matèria.
Entre moltes curiositats i fets rellevants que els visitants podran descobrir a l’exposició, destaca que la sala dels rellotges va donar durant molts anys l’hora de referència a Barcelona i, per tant, moltes persones hi anaven per comprovar que tinguessin l’hora correcte.
Els llibres exposats són una petita mostra de tot el que s’ha publicat sobre la bibliografia d’Einstein i la seva teoria de la relativitat, i consta tant de llibres antics com moderns.
És una gran oportunitat per conèixer més a fons la RACAB i poder veure les seves impressionants sales, a més d’aprofundir a fons en una de les figures científiques més famoses i importants.
Einstein va ser convidat, per Rafael Campalans i Esteve Terradas, a impartir un curset sobre la teoria de la relativitat en el marc dels Cursos Monogràfics d’Alts Estudis i d’Intercanvi de la Mancomunitat de Catalunya, que organitzaven conjuntament el Consell de Pedagogia i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
El curset constà de tres conferències, que tingueren lloc a la Sala de Sessions de la Diputació de Barcelona (en l’actual Palau de la Generalitat), i Einstein hi explicà, respectivament, la teoria especial de la relativitat, la teoria general de la relativitat i les recerques més recents sobre la teoria.
A proposta del doctor Eduard Alcobé, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona d’aleshores, i com a complement a les tres conferències anteriors, Einstein va donar al Saló d’Actes de l’Acadèmia, el 27 de febrer de 1923, una conferència sobre els aspectes filosòfics de la teoria de la relativitat i, principalment, sobre la nova concepció de l’espai i el temps que postulava la seva teoria. Acadèmics, científics i autoritats ompliren el Saló d’Actes, fins al punt que van haver de portar més cadires per donar seient a tots els assistents.
Pocs dies després, el 6 de mars, els acadèmics Tomas Escriche, Ramon Jardi, Bernat Lassaleta i Ferran Tallada proposaven a l’Acadèmia el nomenament d’Albert Einstein com a acadèmic corresponent, adscrit a la Comissió Permanent de Física.
Aquesta proposta va ser aprovada el 29 de maig de 1923 per la Junta General de l’Acadèmia. Finalment, el 20 de juny de 1923, Einstein va acceptar el nomenament d’acadèmic corresponent de la RACAB.