13/04/2023 – 11/10/2023

Programació del 150è aniversari de la Primera República


Detall de l'esdeveniment

  • Data:
  • Categories:

 

Per tal de commemorar la proclamació de la Primera República a Barcelona el 1873, la Biblioteca ha preparat l’exposició “Els republicans i la Primera República a l’Arús”, un cicle de conferències titulat “La Primera República a Barcelona ara fa 150 anys” i el concert de música en viu “Cantar la República”.

Aquest cicle, tot mantenint el caràcter panoràmic i obert dels documents presentats a l’exposició, incidirà en tota una sèrie d’elements que van més enllà d’una anàlisi estrictament política. Gràcies a la col·laboració de professors i professores de múltiples especialitats (la història social i cultural, la literatura, la imatge o la premsa, també la musicologia), les vuit conferències programades facilitaran la immersió dels assistents i el públic en general en la realitat calidoscòpica d’aquell primer intent d’establir un verdader règim democràtic, en el qual la presència popular fos efectivament decisiva i no simplement retòrica. Les aportacions fetes, a part d’ajudar-nos a entendre el que significà l’expansió i configuració d’una nova Barcelona, ara fa 150 anys, ens han de permetre constatar i rellegir els grans reptes que llavors es volgueren assumir i que el cop militar del general Pavía contra les Corts espanyoles frustrà, tot preparant la restauració de la monarquia borbònica.

Calendari de conferències (dins de cada enllaç, trobareu les gravacions de totes les conferències)

Dijous, 13 d’abril a les 18:30 h: Inauguració i presentació de l’exposició “Els republicans i la Primera República a l’Arús”

Dijous, 20 d’abril a les 18:30 h: “La República de Rossend Arús i Arderiu”, a càrrec de Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’Història Contemporània (UAB).

Dimarts 25 d’abril a les 18:30 h: Taula rodona “La premsa i la Primera República: sàtira política i debat ideològic”. Hi participaran: Josep Pich, catedràtic d’història contemporània (UPF), Jaume Guillamet, catedràtic de periodisme (UPF), i Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’història contemporània (UAB).

Dimarts, 2 de maig a les 18:30 h: “Abans i després del 1873: els espais republicans a Barcelona”, a càrrec de Jordi Roca i Vernet, professor d’Història Contemporània (UB).

Dijous, 4 de maig a les 18:30 h: “La militància obrera el Sexenni Democràtic i la Primera República”, a càrrec de Manuel Vicente, historiador i catedràtic de l’IES Narcís Monturiol.

Dijous, 11 de maig a les 18:30 h: “La música popular a Barcelona als anys seixanta i setanta del segle XIX”, a càrrec d’Anna Costal, musicòloga (Escola Superior de Música de Catalunya).

Dijous, 18 de maig a les 18:30 h: “Mites i referents republicans al teatre i la literatura durant el Sexenni Democràtic, del 1868-1874)”, a càrrec de Magí Sunyer, catedràtic d’Història de la Literatura (URV, Tarragona).

Dijous, 1 de juny a les 18:30 h: “La maçoneria a Catalunya i les Balears els anys seixanta i setanta del segle XIX, a càrrec de Joan-Francesc Pont Clemente, catedràtic de Dret de la Universitat de Barcelona i Gran Comanador d’Honor del Supremo Consejo Masónico de España (SCME), i Catalina Martorell, historiadora (Biblioteca Municipal de Palma de Mallorca).

Dijous, 22 de juny a les 18:30 h: Concert “Cantar la República”, a càrrec del grup De Canendi Elegantia i amb un programa d’obres corals de Josep Anselm Clavé, Pep Ventura, Camil Ysern i Domènec Terrarol. De manera extraordinaria, el concert tindrà lloc al Casal Transformadors (carrer Ausiàs March, 60, al costat de la seu de la Biblioteca Pública Arús).

Trobareu més informació i els formularis d’inscripció de cada conferència als enllaços corresponents. Com sempre, la Biblioteca retransmetrà en directe els actes a través del seu canal de Youtube. Recordem que cal inscriure’s a les activitats per assistir-hi.

El programa d’activitats es complementarà amb una sessió de música en viu a càrrec de l’ESMUC:

Concert “Cantar la República”

La Revolució Gloriosa i els anys del Sexenni Democràtic van generar un corpus d’himnes patriòtics que es van estendre a través de la xarxa de societats corals que havia fundat i liderat Josep Anselm Clavé, a inicis de la dècada del 1860. El triomf de la República el 1873 també va ser cantat, amb títols tan explícits com ara Viva la República Federal o El Republicano Federal Universal, que s’alternaven amb La Marsellesa traduïda al català pel mateix Clavé. Aquest concert vocal recupera aquell esperit revolucionari i republicà federal.

L’Ajuntament de Barcelona s’afegeix i dona cobertura a les commemoracions que diverses institucions organitzen a l’entorn del 150 aniversari de la Primera República. Podeu consultar la programació de totes les institucions en el següent enllaç.

Crèdits del cicle de conferències i l’exposició

Comissari: Pere Gabriel.
Organització i disseny: Maribel Giner, Josep Brunet, Pere Gabriel, David Domènech, Anna Martínez, Salsabil Mezgaldi i Lídia Rodríguez.
Hi col·laboren: Ajuntament de Barcelona: Regidoria de Memòria Democràtica, Regidoria de Districte de l’Eixample, Institut de Cultura de Barcelona, i Diputació de Barcelona.

Organitza:

Amb el suport de:

desembre 2023
DlDtDcDjDvDsDg
     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« nov.   gen. »

Més activitats

19/12/2023
El pròxim dimarts 19 de desembre a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús el llibre "Las Federaciones Regionales Anarquistas en España (1912-1919). El anarquismo organizado anterior a la FAI". L’acte anirà a càrrec de Joan Zambrana, l'autor del llibre. Presenta l'acte Pere Gabriel, vocal secretari de la Biblioteca Pública Arús.
23/12/2023
Podeu comprar les vostres entrades al web de Cases SIngulars
12/12/2023
Podeu comprar les vostres entrades al web de Cases Singulars
9/12/2023
Podeu comprar les vostres entrades al web de Cases Singulars
14/12/2023
Tots els actes de la Biblioteca es retransmeten en directe a través del nostre canal de YouTube
12/12/2023
Consulta el programa d'activitats complet

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.