4/10/2022

Inauguració de l’exposició “El saber secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad” i conferència “Los misterios egipcios”


Detall de l'esdeveniment


El pròxim dimarts 4 d’octubre a les 18:30 h s’inaugurarà a la Biblioteca l’exposició “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad “. Fruit de la col·laboració amb la Fundación Rosacruz, s’engegarà un cicle de conferències que començarà el mateix dimarts amb la conferència “Los Misterios Egipcios”, a càrrec d’Eugenio Martín.

Per assistir-hi cal inscriure’s al formulari.

Per abordar aquesta exposició i el cicle de conferències, cal fer una reflexió de l’època en què vivim i en què donem per fet l’accés a la informació, abocada a través de l’univers digital. La tecnologia ens permet una infinitat d’accions, amb tantes possibilitats, que estem davant d’una saturació generalitzada de dades, en un enquadrament que fa molt difícil destriar el que és bo del que és mediocre.

Però vivim encara del paradigma que es va crear des d’una part molt oculta i misteriosa del passat de la humanitat. Un passat que es perd a la nit més profunda de la història, aquella nit en què s’uneixen mites i realitat, però on es va desenvolupar un nou plantejament vital per a la humanitat: sortir del territori exclusivament natural per endinsar-se en la recerca de respostes al perquè estem encarnats en un cos, subjectes a unes lleis inexorables i en un ecosistema bell però hostil, on ens debatem constantment entre la vida i la mort, amb la certesa clara, encara que de vegades inconscient, que tots, sense excepció, tenim data de caducitat.

La connexió amb un món inspirador, l’observació i el coratge, van ser motors que van encendre una flama que es va transmetre i que va donar com a resultat un creixent coneixement que va crear unes condicions de vida insospitades fins aquell moment i del qual no ens vam adonar conscientment.

Ara no importa si va ser entre el sisè o el quart mil·lenni abans de la nostra era. Tant se val si va ser simultàniament en diversos llocs alhora. No importa conèixer si hi va haver un focus primigeni. El que és important i que marca el leit motiv d’aquesta exposició és que, en un moment de la història, es va començar a abocar un saber que era doble. D’una banda, coneixements a tots els àmbits que van començar a constituir les societats organitzades; agricultura, ramaderia, arquitectura, art, defensa, lleis, religió, etc i, d’altra banda, un coneixement profund de la naturalesa a què estem adscrits i un encertat saber sobre la constitució doble de l’ésser humà i com transcendir la naturalesa que ho atrapa.

Diguem que hi havia una part visible de l’iceberg on tot lluïa i s’aplicava, però que era sustentada pel 89% que es troba sota l’aigua i que representa el nucli vital i el secret del coneixement humà. Un Saber Secret que no es va donar per casualitat, sinó que va ser regit per un principi elevat de coneixement sagrat.

Com encertadament es mostra al pròleg del Diccionari de Símbols de Juan Eduardo Cirlot, una gran part d’aquest Saber Secret es mostra mitjançant símbols atemporals i profunds que permeten a l’ésser humà relacionar-s’hi de manera evolutiva i canviant, depenent del nivell i del moment que viu el subjecte, permetent descobrir aspectes diferents i nous segons la consciència i, alhora, impedeixen que es taquin i banalitzin les veritats que segueixen ocultes després dels vels imposats per la pròpia naturalesa dels Misteris.

La Fundación Rosacruz amb aquest cicle pretén apropar de forma divulgativa alguns dels elements clau del Saber Secret, des d’Egipte i Grècia, al Renaixement i la Rosacruz. Una proposta que acompanyarem amb uns panells al saló central de la magnífica Biblioteca Arús de Barcelona, seu de molts llibres que donen testimoni del que exposem en aquest cicle.

La deriva del món allunyant-se de l’humanisme i els valors atemporals, bescanviats per tecnologia i informació intoxicant, han desequilibrat el fidel d’una balança molt sensible i el platet d’allò superflu i mediocre pesa més que bell i bo.

Maat s’allunya i només ens queden les ombres del que va començar a la nostra civilització. Només la consciència individual pot fer que un nou paradigma impulsi adequadament un contacte real amb el pla del sagrat.

Formulari d’inscripció

Ho organitza:

     

Hi col·labora:

 

Més activitats

6/02/2023 – 12/02/2023
El Festival de Novel·la Negra de Barcelona, BCNegra, torna del 6 al 12 de febrer en diversos espais de la ciutat. I, com no podia ser d'una altra manera, la Biblioteca Arús hi participa amb una programació especial.
12/01/2023 – 22/02/2023
La Biblioteca Pública Arús inaugurarà el pròxim 12 de gener la seva nova exposició: "Les primeres edicions castellanes del cànon holmesià a l’Estat espanyol (1897-1930)". L’exposició forma part de les activitats organitzades amb motiu de la BCNegra 2023, i es podrà visitar fins al 22 de febrer. Com sempre, l'entrada a la Sala d'Exposicions és totalment lliure.
17/01/2023 – 13/06/2023
El pròxim 17 de gener a les 18:30 h s'iniciarà a la Biblioteca el cicle de conferències: "Ciència i mística. Quatre segles d'intel·lectualitat i tradició iniciàtica", organitzat per la Respectable Lògia Porta de Denderah. El cicle consta de sis conferèrencies que es realitzaran durant la primera meitat de l'any, finalitzant el 13 de juny de 2023.
2/02/2023
El pròxim dijous 2 de febrer a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca Arús el llibre "¡Ultreia!", de Jordi Matilló. L'acte anirà a càrrec del seu autor.
7/02/2023
El pròxim 7 de febrer a les 18:30 h es realitzarà en directe a la Biblioteca el pòdcast "Datos, datos, datos: podcast sobre Sherlock Holmes", a càrrec del seu creador i director, Sergio Colomino.  L'acompanyaran Juan José Abenza, Jaume Gabaldà, Enrique Fernández, col·laboradors habituals i experts en temes holmesians.
9/02/2023
El pròxim dijous 9 de febrer a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca el sisè volum de la sèrie del cànon holmesià de Viena Edicions, dedicat a Estudi en escarlata i El signe dels quatre. L'acte anirà a càrrec de l’editora Isabel Monsó, el traductor Xavier Zambrano, i l’autor dels epílegs, Josep Lluís Martín Berbois.