El pròxim dimarts 4 d’octubre a les 18:30 h s’inaugurarà a la Biblioteca l’exposició “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad “. Fruit de la col·laboració amb la Fundación Rosacruz, s’engegarà un cicle de conferències que començarà el mateix dimarts amb la conferència “Los Misterios Egipcios”, a càrrec d’Eugenio Martín.
Per assistir-hi cal inscriure’s al formulari.
Per abordar aquesta exposició i el cicle de conferències, cal fer una reflexió de l’època en què vivim i en què donem per fet l’accés a la informació, abocada a través de l’univers digital. La tecnologia ens permet una infinitat d’accions, amb tantes possibilitats, que estem davant d’una saturació generalitzada de dades, en un enquadrament que fa molt difícil destriar el que és bo del que és mediocre.
Però vivim encara del paradigma que es va crear des d’una part molt oculta i misteriosa del passat de la humanitat. Un passat que es perd a la nit més profunda de la història, aquella nit en què s’uneixen mites i realitat, però on es va desenvolupar un nou plantejament vital per a la humanitat: sortir del territori exclusivament natural per endinsar-se en la recerca de respostes al perquè estem encarnats en un cos, subjectes a unes lleis inexorables i en un ecosistema bell però hostil, on ens debatem constantment entre la vida i la mort, amb la certesa clara, encara que de vegades inconscient, que tots, sense excepció, tenim data de caducitat.
La connexió amb un món inspirador, l’observació i el coratge, van ser motors que van encendre una flama que es va transmetre i que va donar com a resultat un creixent coneixement que va crear unes condicions de vida insospitades fins aquell moment i del qual no ens vam adonar conscientment.
Ara no importa si va ser entre el sisè o el quart mil·lenni abans de la nostra era. Tant se val si va ser simultàniament en diversos llocs alhora. No importa conèixer si hi va haver un focus primigeni. El que és important i que marca el leit motiv d’aquesta exposició és que, en un moment de la història, es va començar a abocar un saber que era doble. D’una banda, coneixements a tots els àmbits que van començar a constituir les societats organitzades; agricultura, ramaderia, arquitectura, art, defensa, lleis, religió, etc i, d’altra banda, un coneixement profund de la naturalesa a què estem adscrits i un encertat saber sobre la constitució doble de l’ésser humà i com transcendir la naturalesa que ho atrapa.
Diguem que hi havia una part visible de l’iceberg on tot lluïa i s’aplicava, però que era sustentada pel 89% que es troba sota l’aigua i que representa el nucli vital i el secret del coneixement humà. Un Saber Secret que no es va donar per casualitat, sinó que va ser regit per un principi elevat de coneixement sagrat.
Com encertadament es mostra al pròleg del Diccionari de Símbols de Juan Eduardo Cirlot, una gran part d’aquest Saber Secret es mostra mitjançant símbols atemporals i profunds que permeten a l’ésser humà relacionar-s’hi de manera evolutiva i canviant, depenent del nivell i del moment que viu el subjecte, permetent descobrir aspectes diferents i nous segons la consciència i, alhora, impedeixen que es taquin i banalitzin les veritats que segueixen ocultes després dels vels imposats per la pròpia naturalesa dels Misteris.
La Fundación Rosacruz amb aquest cicle pretén apropar de forma divulgativa alguns dels elements clau del Saber Secret, des d’Egipte i Grècia, al Renaixement i la Rosacruz. Una proposta que acompanyarem amb uns panells al saló central de la magnífica Biblioteca Arús de Barcelona, seu de molts llibres que donen testimoni del que exposem en aquest cicle.
La deriva del món allunyant-se de l’humanisme i els valors atemporals, bescanviats per tecnologia i informació intoxicant, han desequilibrat el fidel d’una balança molt sensible i el platet d’allò superflu i mediocre pesa més que bell i bo.
Maat s’allunya i només ens queden les ombres del que va començar a la nostra civilització. Només la consciència individual pot fer que un nou paradigma impulsi adequadament un contacte real amb el pla del sagrat.
Formulari d’inscripció
Ho organitza:
Hi col·labora: