18/10/2022

Conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”


Detall de l'esdeveniment


El pròxim dimarts 18 d’octubre a les 18:30 h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”. L’acte anirà a càrrec d’Eduard Berga i continua amb el cicle de conferències al voltant de l’exposició de la Biblioteca “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad”, organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.

Per assistir-hi cal inscriure’s al formulari.

Heka, l’origen de la màgia hermètica

La paraula “mag” prové del persa antic. Maghdim era la saviesa sagrada, aquella que només era coneguda pels savis i sacerdots, anomenats Magh.

A l’Egipte Antic no existia el concepte de religió, ja que allà no calia “relligar” de nou allò diví amb allò humà. Els déus es manifestaven contínuament en tots els éssers i coses, com potències divines o neter, a través del que ells van anomenar heka, o potència màgica. El déu Heka era, per tant, la personificació dels fins fils teixits entre el món espiritual i material. I encara que aquestes forces divines mediadores eren manifestes per a tots, només els iniciats a les escoles de misteris estaven autoritzats per utilitzar-les.

El gradual lliscament cap al món sensible va anar deslligant aquesta unió entre allò sagrat i allò profà en la humanitat. A mesura que augmentava el coneixement adquirit a través dels sentits, en disminuïa la vinculació amb els mons espirituals o suprasensibles. La religió, en el sentit modern, va venir a suplir aquesta connexió.

Aquest Saber Secret, però, va continuar mantenint-se a les diferents escoles d’iniciació i tradicions filosòfiques de les diferents civilitzacions: les escoles òrfica, pitagòrica i platònica, els misteris d’Isis, el neoplatonisme, el gnosticisme i l’hermetisme van conservar aquesta saviesa màgica de la antiguitat i la van portar fins al món occidental.

A l’Edat Mitjana, la trobada entre les tres civilitzacions mediterrànies va propiciar un primer renaixement d’aquesta saviesa secreta, afavorint l’aparició de la càbala jueva, el sufisme islàmic i el catarisme cristià que, com l’hermetisme, confirmaven la dualitat de l’ésser humà.

No obstant, no va ser fins al Renaixement quan va florir de nou la màgia hermètica en tota la seva esplendor. Amb ella, les ciències sagrades, és a dir, l’astrologia, l’alquímia i la medicina, es van convertir en els pilars sobre els quals es va construir l’Edat Moderna. Personatges com Ficino, Mirandola, Trithemius, Agrippa, Paracels, John Dee o Giordano Bruno van ser els clars exponents d’una nova visió del món en què allò espiritual tornava a unir-se màgicament amb el món material. I va ser, sens dubte, Paracels qui ens va proporcionar una de les definicions més senzilles i exactes del que és la màgia:

Formulari d’inscripció

Ho organitza:

     

Hi col·labora:

 

juny 2023
DlDtDcDjDvDsDg
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« maig   jul. »

Més activitats

13/04/2023 – 22/06/2023
Per tal de commemorar la proclamació de la Primera República a Barcelona el 1873, la Biblioteca ha preparat l’exposició "Els republicans i la Primera República a l’Arús", un cicle de conferències titulat "La Primera República a Barcelona ara fa 150 anys" i dues sessions de música en viu (a confirmar), a càrrec de l'ESMUC.
13/04/2023 – 11/10/2023
L’exposició pretén que l’espectador s’apropi a l’ambient polític, social i cultural del republicanisme i els republicans barcelonins dels anys 1873-1874, quan, per primer cop es proclamà la Primera República i s’intentà l’establiment d’un estat i un règim democràtics i populars a Catalunya i a l’Estat espanyol.
17/01/2023 – 13/06/2023
El pròxim 17 de gener a les 18:30 h s'iniciarà a la Biblioteca el cicle de conferències: "Ciència i mística. Quatre segles d'intel·lectualitat i tradició iniciàtica", organitzat per la Respectable Lògia Porta de Denderah. El cicle consta de sis conferèrencies que es realitzaran durant la primera meitat de l'any, finalitzant el 13 de juny de 2023.
01/06/2023
El pròxim dijous 1 juny a les 18:30 h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “La maçoneria a Catalunya i les Balears els anys seixanta i setanta del segle XIX”, a càrrec de Joan-Francesc Pont Clemente i Catalina Martorell. L’acte forma part de la programació especial pel 150 aniversari de la Primera República.
03/06/2023
Com cada mes, Cases Singulars organitza diferents visites guiades a la Biblioteca Pública Arús i la Col·lecció Sherlock Holmes de Joan Proubasta.
06/06/2023
Com cada mes, Cases Singulars organitza diferents visites guiades a la Biblioteca Pública Arús i la Col·lecció Sherlock Holmes de Joan Proubasta.