18/10/2022

Conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”


Detall de l'esdeveniment

  • Data:
  • Categoríes:

El pròxim dimarts 18 d’octubre a les 18:30 h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”. L’acte anirà a càrrec d’Eduard Berga i continua amb el cicle de conferències al voltant de l’exposició de la Biblioteca “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad”, organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.

Per assistir-hi cal inscriure’s al formulari.

Heka, l’origen de la màgia hermètica

La paraula “mag” prové del persa antic. Maghdim era la saviesa sagrada, aquella que només era coneguda pels savis i sacerdots, anomenats Magh.

A l’Egipte Antic no existia el concepte de religió, ja que allà no calia “relligar” de nou allò diví amb allò humà. Els déus es manifestaven contínuament en tots els éssers i coses, com potències divines o neter, a través del que ells van anomenar heka, o potència màgica. El déu Heka era, per tant, la personificació dels fins fils teixits entre el món espiritual i material. I encara que aquestes forces divines mediadores eren manifestes per a tots, només els iniciats a les escoles de misteris estaven autoritzats per utilitzar-les.

El gradual lliscament cap al món sensible va anar deslligant aquesta unió entre allò sagrat i allò profà en la humanitat. A mesura que augmentava el coneixement adquirit a través dels sentits, en disminuïa la vinculació amb els mons espirituals o suprasensibles. La religió, en el sentit modern, va venir a suplir aquesta connexió.

Aquest Saber Secret, però, va continuar mantenint-se a les diferents escoles d’iniciació i tradicions filosòfiques de les diferents civilitzacions: les escoles òrfica, pitagòrica i platònica, els misteris d’Isis, el neoplatonisme, el gnosticisme i l’hermetisme van conservar aquesta saviesa màgica de la antiguitat i la van portar fins al món occidental.

A l’Edat Mitjana, la trobada entre les tres civilitzacions mediterrànies va propiciar un primer renaixement d’aquesta saviesa secreta, afavorint l’aparició de la càbala jueva, el sufisme islàmic i el catarisme cristià que, com l’hermetisme, confirmaven la dualitat de l’ésser humà.

No obstant, no va ser fins al Renaixement quan va florir de nou la màgia hermètica en tota la seva esplendor. Amb ella, les ciències sagrades, és a dir, l’astrologia, l’alquímia i la medicina, es van convertir en els pilars sobre els quals es va construir l’Edat Moderna. Personatges com Ficino, Mirandola, Trithemius, Agrippa, Paracels, John Dee o Giordano Bruno van ser els clars exponents d’una nova visió del món en què allò espiritual tornava a unir-se màgicament amb el món material. I va ser, sens dubte, Paracels qui ens va proporcionar una de les definicions més senzilles i exactes del que és la màgia:

Formulari d’inscripció

Conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo"

Ho organitza:

     

Hi col·labora:

 

setembre 2022
DlDtDcDjDvDsDg
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« ag.   oct. »

Més activitats

23/9/2022
Vine a visitar una biblioteca del segle XIX i coneix la seva història!
4/10/2022
La Biblioteca Pública Arús organitza juntament amb la Fundación Rosacruz l'exposició "El saber secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad". La inauguració tindrà lloc el pròxim 4 d'octubre i es podrà visitar fins al dimarts 15 de novembre.
4/10/2022
El pròxim dimarts 4 d'octubre a les 18:30 h s'inaugurarà a la Biblioteca l'exposició “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad ". Fruit de la col·laboració amb la Fundación Rosacruz, s'engegarà un cicle de conferències que començarà el mateix dimarts amb la conferència “Los Misterios Egipcios”.
11/10/2022
El pròxim dimarts 11 d'octubre a les 18:30 h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “Los Misterios Eleusinos”. L'acte anirà a càrrec de Jesús Zatón i continua amb el cicle de conferències al voltant de l'exposició de la Biblioteca "El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad", organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.
13/10/2022
El pròxim 13 d'octubre a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca "Cases amb història", de Daniel Romaní (Viena Edicions). La presentació anirà a càrrec del seu autor.
18/10/2022
El pròxim dimarts 18 d'octubre a les 18:3o h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”. L'acte anirà a càrrec d'Eduard Berga i continua amb el cicle de conferències al voltant de l'exposició de la Biblioteca "El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad", organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.