18/10/2022

Conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”


Detall de l'esdeveniment

  • Data:
  • Categoríes:

El pròxim dimarts 18 d’octubre a les 18:30 h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”. L’acte anirà a càrrec d’Eduard Berga i continua amb el cicle de conferències al voltant de l’exposició de la Biblioteca “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad”, organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.

Per assistir-hi cal inscriure’s al formulari.

Heka, l’origen de la màgia hermètica

La paraula “mag” prové del persa antic. Maghdim era la saviesa sagrada, aquella que només era coneguda pels savis i sacerdots, anomenats Magh.

A l’Egipte Antic no existia el concepte de religió, ja que allà no calia “relligar” de nou allò diví amb allò humà. Els déus es manifestaven contínuament en tots els éssers i coses, com potències divines o neter, a través del que ells van anomenar heka, o potència màgica. El déu Heka era, per tant, la personificació dels fins fils teixits entre el món espiritual i material. I encara que aquestes forces divines mediadores eren manifestes per a tots, només els iniciats a les escoles de misteris estaven autoritzats per utilitzar-les.

El gradual lliscament cap al món sensible va anar deslligant aquesta unió entre allò sagrat i allò profà en la humanitat. A mesura que augmentava el coneixement adquirit a través dels sentits, en disminuïa la vinculació amb els mons espirituals o suprasensibles. La religió, en el sentit modern, va venir a suplir aquesta connexió.

Aquest Saber Secret, però, va continuar mantenint-se a les diferents escoles d’iniciació i tradicions filosòfiques de les diferents civilitzacions: les escoles òrfica, pitagòrica i platònica, els misteris d’Isis, el neoplatonisme, el gnosticisme i l’hermetisme van conservar aquesta saviesa màgica de la antiguitat i la van portar fins al món occidental.

A l’Edat Mitjana, la trobada entre les tres civilitzacions mediterrànies va propiciar un primer renaixement d’aquesta saviesa secreta, afavorint l’aparició de la càbala jueva, el sufisme islàmic i el catarisme cristià que, com l’hermetisme, confirmaven la dualitat de l’ésser humà.

No obstant, no va ser fins al Renaixement quan va florir de nou la màgia hermètica en tota la seva esplendor. Amb ella, les ciències sagrades, és a dir, l’astrologia, l’alquímia i la medicina, es van convertir en els pilars sobre els quals es va construir l’Edat Moderna. Personatges com Ficino, Mirandola, Trithemius, Agrippa, Paracels, John Dee o Giordano Bruno van ser els clars exponents d’una nova visió del món en què allò espiritual tornava a unir-se màgicament amb el món material. I va ser, sens dubte, Paracels qui ens va proporcionar una de les definicions més senzilles i exactes del que és la màgia:

Formulari d’inscripció

Ho organitza:

     

Hi col·labora:

 

Més activitats

6/02/2023 – 12/02/2023
El Festival de Novel·la Negra de Barcelona, BCNegra, torna del 6 al 12 de febrer en diversos espais de la ciutat. I, com no podia ser d'una altra manera, la Biblioteca Arús hi participa amb una programació especial.
12/01/2023 – 22/02/2023
La Biblioteca Pública Arús inaugurarà el pròxim 12 de gener la seva nova exposició: "Les primeres edicions castellanes del cànon holmesià a l’Estat espanyol (1897-1930)". L’exposició forma part de les activitats organitzades amb motiu de la BCNegra 2023, i es podrà visitar fins al 22 de febrer. Com sempre, l'entrada a la Sala d'Exposicions és totalment lliure.
17/01/2023 – 13/06/2023
El pròxim 17 de gener a les 18:30 h s'iniciarà a la Biblioteca el cicle de conferències: "Ciència i mística. Quatre segles d'intel·lectualitat i tradició iniciàtica", organitzat per la Respectable Lògia Porta de Denderah. El cicle consta de sis conferèrencies que es realitzaran durant la primera meitat de l'any, finalitzant el 13 de juny de 2023.
2/02/2023
El pròxim dijous 2 de febrer a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca Arús el llibre "¡Ultreia!", de Jordi Matilló. L'acte anirà a càrrec del seu autor.
7/02/2023
El pròxim 7 de febrer a les 18:30 h es realitzarà en directe a la Biblioteca el pòdcast "Datos, datos, datos: podcast sobre Sherlock Holmes", a càrrec del seu creador i director, Sergio Colomino.  L'acompanyaran Juan José Abenza, Jaume Gabaldà, Enrique Fernández, col·laboradors habituals i experts en temes holmesians.
9/02/2023
El pròxim dijous 9 de febrer a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca el sisè volum de la sèrie del cànon holmesià de Viena Edicions, dedicat a Estudi en escarlata i El signe dels quatre. L'acte anirà a càrrec de l’editora Isabel Monsó, el traductor Xavier Zambrano, i l’autor dels epílegs, Josep Lluís Martín Berbois.