El pròxim dijous, 15 de maig a les 18.30 h es realitzarà a la Biblioteca Pública Arús la presentació del llibre L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972), a càrrec de Gerard Ferret Colomer, l’autor, i de Jordi Romeu Rovira, historiador.
Fundat l’1 d’agost de 1885, l’Ateneu Obrer Vilafranquí va néixer com a federació de diverses societats laborals vilafranquines d’orientació republicana, però ben aviat va esdevenir un punt d’alfabetització i formació dels treballadors. Per aquest motiu, els seus dirigents van implementar un programa formatiu que combinava les classes pels socis i els seus fills amb la celebració de conferències i vetllades culturals que li van atorgar prestigi, alhora que va desenvolupar una llarga i intensa activitat musical.
Fruit de la consulta de diferents arxius i fonts documentals, L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972) és la reconstrucció de la trajectòria —força desconeguda— d’una de les entitats vilafranquines més rellevants de les darreres dècades del segle XIX i les quatre primeres del XX. Així mateix, el llibre ressegueix de manera minuciosa l’espoli de l’Ateneu des que l’any 1939 va ser il·legalitzat per les noves autoritats franquistes —i els seus béns confiscats— fins a la venda i enderroc de l’edifici per a la construcció d’un bloc de pisos en una llarga agonia que va durar vint-i-tres anys.
Gerard Ferret Colomer (Vilafranca del Penedès, 2004) és besnet d’un dels darrers presidents de l’Ateneu Obrer Vilafranquí. Actualment, presideix l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca i estudia enginyeria de telecomunicació a la Universitat Politècnica de Catalunya, però des de sempre ha sentit interès pels temes històrics. Va sentir a parlar per primera vegada de la societat ateneista en una conversa amb el seu avi patern i, de fet, va ser la troballa d’unes notes seves allò que va esdevenir la llavor del llibre “L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)”.
Jordi Romeu Rovira (Santa Margarida i els Monjos, 1960). Historiador i escriptor. Llicenciat en Història a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha participat en diversos projectes historiogràfics col·lectius relacionats amb la història del Penedès i de la vitivinicultura com ara “Història de l’Alt i el Baix Penedès” (2000), “Cent anys de l’Estació de Viticultura i Enologia de Vilafranca de Penedès” (2003) o “Història de Vilafranca del Penedès” (2008). En solitari ha publicat “Cent anys de La Cumprativa de Llorenç del Penedès, 1918-2018” (2018). En l’àmbit de la creació literària ha escrit “El calze” (2015), “La mort del príncep” (2020), guardonat amb la 36a edició del Premi d’Assaig Josep Vallverdú, i “Les bicicletes i els dies” (2024), guanyador del IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana.
Per a assistir a la conferència, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA al següent formulari:
Presentació editorial "L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)" (15 de maig a les 18.30 h)
L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:
Organitza l’acte:
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de: