18/06/2024

Presentació editorial “La colònia d’infants refugiats Ascaso-Durruti (1937-1940). De Llançà a l’exili francès”


Detall de l'esdeveniment


 

El pròxim dimarts, 18 de juny a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús el llibre La colònia d’infants refugiats Ascaso-Durruti (1937-1940) De Llançà a l’exili francès, a càrrec de la seva autora Mercè Borràs, que ha escrit aquest llibre juntament amb Luis Garrido.

La Colònia Ascaso-Durruti va ser una iniciativa solidària del Comité Pro-España Libre amb seu a París, que des de l’inici de la guerra, havia proporcionat provisions als milicians del front d’Aragó i que amb la creació de la Colònia el febrer del 1937, ampliava la seva comesa donant suport a la infància en situació de perill a causa de la guerra.
La Colònia es va establir a Can Marly de Llançà, una casa senyorial que el Comitè Antifeixista Local havia requisat als seus propietaris. Encara que estava previst allotjar-hi com molt 200 infants, van arribar a acollir-ne la desorbitada xifra de 300, la majoria eren de Madrid, Aragó i el País Basc.
L’organització, l’avituallament, l’educació i el control sanitari de tanta mainada no va ser una tasca fàcil per a Paula Feldstein, Pierre Odéon, Maria Ascaso i Lluís Riera, els directors anarquistes de la Colònia, que veien en la mainada la llavor d’una societat igualitària. Tot i les circumstàncies adverses, van poder subsistir gràcies als subministraments que el Comité Pro-España Libre i posteriorment SIA els enviava des de França.
El 20 de gener de 1939, davant la imminent arribada de les tropes franquistes, els educadors van evacuar la mainada al departament de La Charente-Maritime on també els van instal·lar en règim de colònies, fins que la perspectiva de la II Guerra Mundial, va fer un gir a l’hospitalitat francesa.
Els fets ocorreguts queden vivament plasmats en les entrevistes als infants d’aquells dies que s’han pogut localitzar, en els dibuixos que van fer a la Colònia i en la llista elaborada espigolant en diverses fonts, on s’enumera els noms, edat i origen de 278 persones de les quals es té constància que en algun moment van residir-hi.

Mercè Borràs i Dòlera és diplomada en educació social per la Universitat de Girona. Ha publicat el llibre Refugiats/des (1936-1939) i diversos articles al voltant de la infància refugiada i la Guerra Civil espanyola, entre els quals destaquen “Les nenes austríaques acollides a Girona l’any 1949”, “La Guerra Civil a Llançà” i “Refugiats a Banyoles”; i, en l’àmbit literari, ha col·laborat a la revista Núvol i va guanyar el primer concurs de contes en anglès de la revista Catalonia Today, amb el títol “A Catalan tale”.

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç.

Per a assistir a la conferència, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA al següent formulari:

L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:

Organitza l’acte:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de:

Més activitats

Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024 |  Entrada lliure

Dilluns, 17 de juny de 2024 |  Horari d’obertura al públic

Dijous, 20 de juny de 2024 |  de 18.30 a 20 h

Divendres, 21 de juny de 2024 |  10 a 14.30 h

Dissabte, 22 de juny de 2024 |  Diferents horaris

Dissabte, 29 de juny de 2024 |  Diferents horaris

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.