11/11/2024

Presentació editorial “Josep Ros i Serra. Fundador de la Cooperativa del Forn del Vidre en el Mataró obrer i cooperativista”


Detall de l'esdeveniment


 

El pròxim dimarts, 11 de juny a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús el llibre Josep Ros i Serra. Fundador de la Cooperativa del Forn del Vidre en el Mataró obrer i cooperativista, a càrrec de la seva autora, Margarida Colomer.

El propòsit d’aquesta recerca era esbrinar qui era Josep Ros i Serra, principal promotor de la Cooperativa del Forn del Vidre, i a la vegada saber per què Joan Peiró i Belis, dirigent anarcosindicalista, quan va sentir-se amenaçat pels pistolers de la patronal, va decidir venir a Mataró.

Per desvetllar aquestes incògnites, ens hem endinsat en el moviment obrer i cooperatiu mataroní en les primeres dècades del s.XX. Descobrim que Josep Ros va ser un republicà federal, líder sindicalista del ram del vidre i organitzat a la Federació Espanyola del Vidre i del Cristall, on compartirà lluites sindicalistes amb J. Peiró, el qual a partir de 1916 en seria president. El moviment obrer a Mataró des de feia molt temps tenia un nucli significatiu d’anarcosindicalistes, i com a tal, els principals dirigents van participar en el Congrés Regional de la CNT de Sants del 1918.

En referència al moviment cooperatiu aquest estudi ens ha permès descobrir noves cooperatives, moltes d’elles extingides i també poder completar, en documents notarials i familiars, els inicis de la Cooperativa del Forn del Vidre. En aquest àmbit també ens hem pogut submergir en el moviment republicà federal d’aquell temps, amb els seus ideals a favor d’una societat laica i d’una escola racionalista. Tots aquests valors formaven part de la ideologia de Josep Ros i Serra i de la majoria dels que formaven la Cooperativa del Forn del Vidre.

Margarida Colomer i Rovira és llicenciada en història i geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha exercit de mestra a primària i a batxillerat. Ha publicat diversos llibres entre els quals hi ha: Cooperativisme i Moviment Obrer (1986), La guerra civil a Mataró. 1936-1939 (2006), La postguerra a Mataró 1939-1952 (2013), Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme (2018), Consol Nogueras i Seda (2021). Forma part del jurat de la Beca Joan Peiró, promoguda per l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró. Ha rebut les distincions honorífiques següents: l’1 de juny de 2018, per la tasca pedagògica i cultural a la ciutat de Mataró per Òmnium Cultural del Maresme; el 12 de març de 2022, per la tasca com a historiadora i membre del Centre d’Estudis Argentonins, Jaume Clavell; i, el 31 de maig de 2022, el premi Consol Nogueras i Seda, per la seva aportació històrica en l’àmbit del feminisme a Mataró.

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç.

Per a assistir a la conferència, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA al següent formulari:

Presentació editorial "Josep Ros i Serra. Fundador de la Cooperativa del Forn del Vidre en el Mataró..." (11 de juny a les 18.30 h)

L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:

Organitza l’acte:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de:

Més activitats

Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024 |  Entrada lliure

Dijous, 23 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Divendres, 24 de maig de 2024 |  10 a 14.30 h

Dissabte, 25 de maig de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 28 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dissabte, 1 de juny de 2024 |  Diferents horaris

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.