7/11/2023

Presentació editorial “Historia del Supremo Consejo Masónico de España”


Detall de l'esdeveniment


 

El pròxim dimarts 7 de novembre a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca el llibre Historia del Supremo Consejo Masónico de España, a càrrec de Joan-Francesc Pont Clemente i Josep-Lluís Domènech Gómez.

«La present obra va molt més enllà del que la seva primera aparença pogués indicar-nos. Efectivament és, i en això consisteix el seu valor central, una història dels més de dos segles del Suprem Consell Maçònic d’Espanya (SCME) (o sigui millor dir de les Espanyes). Però, per a més ser, i voler ser, una explicació vivencial, biogràfica, exemplificadora de l’aplicació del mètode maçònic -i la seva capacitat de transformació personal-, i especialment de l’escocisme, del Ritu Escocès Antic i Acceptat (REAA). En certa manera, tots dos són camins que es recorren paral·lelament de manera espontània, quan l’explicació de la història del SCME es fa, sense pretendre perdre per això gens del rigor històric i de la metodologia historiogràfica, des de la implicació personal dels qui han viscut les potencialitats transformadores del mètode iniciàtic maçònic en la seva recerca del perfeccionament de la seva pròpia existència biogràfica. Però hi ha una tercera història d’aquesta història, i potser la que per a mi té especial interès i rellevància, la que ens mostra aquest camí entre l’Espanya il·lustrada que es repensa fins a l’avorriment, dolguda i frustrada pels supersticiosos llastos de la intransigència, la incultura, l’aïllament i la por, traient el millor de si mateixa, la seva ànima regeneracionista i la seva fe en el progrés de la humanitat, per a construir la millor versió de l’experiència compartida i convivencial que suposa la nació».

Joan-Francesc Pont Clemente és catedràtic de dret financer i tributari de la Universitat de Barcelona, acadèmic de la Reial de Ciències Econòmiques i Financeres, així com de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, i vicepresident tercer de la Cambra de Comerç de Barcelona, on presideix la seva Comissió d’Assumptes Jurídics i Fiscals. Iniciat a la Lògia Minerva-Lleialtat núm. 1 de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola (GLSE) el 1984, a la qual pertany des de llavors i sense interrupció. Va ser gran mestre adjunt de la GLSE i venerable mestre fundador de la Lògia Pedra Tallada núm. 70 (GLSE) i exsobirà gran comanador del SCME els anys 2010-2017. President de la Fundació Ferrer i Guàrdia, i president-coordinador del think tank maçònic europeu COMALACE del bienni 2014-2015.

Josep-Lluís Domènech Gómez és funcionari emèrit de l’Ajuntament de Barcelona, membre de la Societat Catalana d’Egiptologia, ha estat venerable mestre de la R. L. Montjuïc, gran canceller i gran mestre adjunt del Gran Orient de Catalunya. És membre de la R. L. Ciència i Llibertat de la GLSE i del SCME. Va ser iniciat al Ritu Egipci de Memphis-Misraîm a la Grande Lodge Française  (Perpinyà). És autor d’una sèrie d’assaigs sobre els alts graus del Ritu Escocès Antic i Acceptat: Logia de Perfección, Capítulo Rosacruz, Príncipe del Tabernáculo i Príncipe Kadosh, a més d’altres assaigs maçònics com El Venerable Maestro (en català i castellà), i El silencio masónico, Los oficios de la logia, Manual de procedimientos operativos de logia i Las planchas masónicas. És també autor-compilador de Rituales de los altos grados del Rito Escocés Antiguo y Aceptado (grados 4º al 33º), obra de gran difusió dins el territori de parla hispana.

Per a més informació sobre el SCME, podeu consultar aquest enllaç.

L’activitat es farà en castellà.

CAL INSCRIURE’S AL SEGÜENT FORMULARI PER ASSISTIR-HI:

 

L’acte es podrà seguir a través del canal de Youtube de la Biblioteca:

Organitza:

Col·labora:

Més activitats

Dimarts, 4 juny de 2024 |  18.30 a 20 h

Dijous, 23 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dijous, 9 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dimarts, 7 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

2 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dimarts, 30 d’abril de 2024 |  18.30 a 20 h

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.