23/05/2023

Presentació editorial “El pany i la clau”


Detall de l'esdeveniment


 

El pròxim dimarts 23 de maig a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca El pany i la clau. L’acte anirà a càrrec del seu autor, Jaume de Bargas, l’editor, Rafael Català, i el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau.

Sobre el llibre

Els panys i les claus són uns estris útils i quotidians que, tanmateix, al nostre país no han gaudit de l’atenció dels estudiosos, almenys amb la profunditat i extensió que sí que han rebut i reben als països centre-europeus. De fet, els mecanismes de tancament i obertura són a l’inici de molts processos industrials.

El libre de Jaume de Bargas és fruit de seixanta anys de trajectòria profesional en el món de la seguretat, així com de la seva persistència per investigar i divulgar l’evolució dels panys i les claus, uns objectes d’altra banda plens de simbolisme. L’obra tracta tant la història del pany i la clau (dels orígens a l’actualitat) com els aspectes tècnics dels oficis que hi estan vinculats.

Són moltes les activitats professionals lligades a la seguretat dels béns: des de la serralleria, la ferreteria i la forja, fins a la foneria, la llauneria, la restauració, la policia i tota mena d’indústries. El pany i la clau posa de manifest, doncs, el paper dels artesans i industrials d’arreu del món que han dedicat la seva vida profesional a treballar perquè la vida sigui una mica més segura.

Jaume de Bargas

Jaume de Bargas va néixer a Barcelona l’any 1947. Va cursar estudis de Mestre Industrial a l’ Escola Tècnica i Professional del Clot i es va formar a l’empresa de serralleria que havia fundat el seu avi als darrers decennis del segle XIX. Membre de la junta directiva del Gremi de Serrallers de Catalunya, en Jaume te el reconeixement de Mestre Artesà per part de la Generalitat de Catalunya.

Cal inscriure’s al formulari per assistir-hi.

 

L’acte es podrà seguir a través del canal de Youtube de la Biblioteca:

Organitza:

   

Col·labora:

 

Amb el suport de:

Més activitats

Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024 |  Entrada lliure

Dijous, 23 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Divendres, 24 de maig de 2024 |  10 a 14.30 h

Dissabte, 25 de maig de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 28 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dissabte, 1 de juny de 2024 |  Diferents horaris

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.