17/03/2022

Presentació editorial “Carme Karr contra la incultura femenina”


Detall de l'esdeveniment


El pròxim 17 de març de 2022 a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús Carme Karr contra la incultura femenina.

La presentació anirà a càrrec de les seves autores, Araceli Bruch i i Susanna Tavera. Cal reservar assistència per assistir-hi.

Carme Karr contra la incultura femenina

L’abril de 1910, quan la societat catalana encara s’està recuperant de la Setmana Tràgica, Carme Karr (1865-1943) és convidada per l’Ateneu Barcelonès a impartir-hi un cicle de conferències sota el títol “Cultura femenina”.

Karr, que ja és una escriptora reconeguda i s’ha fet un nom dins el moviment feminista conservador, hi expressa l’anhel de millora de l’educació de les dones i proposa una reforma d’acord amb els nous corrents pedagògics europeus, que vol vehicular mitjançant el projectat Institut de Cultura Femenina.

Aquelles conferències i el ressò que van tenir van fer que l’Ateneu obrís progressivament les portes a la cultura femenina. Més de cent anys després, ens mostren la fertilitat i la vigència del pensament de Karr.

La mala educació de les noies

«Puc parlar, amb ple coneixement, de l’extraordinària superioritat que tenen a Catalunya la instrucció i l’educació del noi sobre les de la noia. A què obeeix aquesta anomalia, ja que aquest noi i aquesta noia han de fer plegats el camí de la vida?»

L’Institut de Cultura Femenina

«[El programa hauria d’incloure] Supressió de tota lliçó apresa de memòria. Conferències d’ampliació instructiva. Lliçons pràctiques. Dissertacions entre professors i deixebles. Ensenyança de les belles arts per professorat especial. Lliçons d’higiene, infermeria, assistència maternal… Gimnàstica. Excursions. Agricultura, jardineria. Vida a l’aire lliure tot lo més possible.»

Les seves autores

Araceli Bruch, llicenciada en Història de l’art, és una dona de teatre: actriu, directora, dramaturga i professora de dicció. Ha integrat sempre la perspectiva de gènere en el seu activisme cultural i recentment, des de la Junta de l’Ateneu Barcelonès, ha impulsat el grup Dones a la Palestra per promoure el pensament feminista.

Susanna Tavera és historiadora, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i autora i editora de nombroses publicacions sobre història contemporània, com és ara, Fons La Revista Blanca. Federica Montseny i la dona nova (1923-1931) (2007) i Sufragisme i sufragistes. Reivindicant la ciutadania política de les dones (2019).

Es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la Biblioteca:

 

Ho organitza:

 

Hi col·labora:

setembre 2022
DlDtDcDjDvDsDg
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« ag.   oct. »

Més activitats

23/9/2022
Vine a visitar una biblioteca del segle XIX i coneix la seva història!
4/10/2022
La Biblioteca Pública Arús organitza juntament amb la Fundación Rosacruz l'exposició "El saber secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad". La inauguració tindrà lloc el pròxim 4 d'octubre i es podrà visitar fins al dimarts 15 de novembre.
4/10/2022
El pròxim dimarts 4 d'octubre a les 18:30 h s'inaugurarà a la Biblioteca l'exposició “El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad ". Fruit de la col·laboració amb la Fundación Rosacruz, s'engegarà un cicle de conferències que començarà el mateix dimarts amb la conferència “Los Misterios Egipcios”.
11/10/2022
El pròxim dimarts 11 d'octubre a les 18:30 h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “Los Misterios Eleusinos”. L'acte anirà a càrrec de Jesús Zatón i continua amb el cicle de conferències al voltant de l'exposició de la Biblioteca "El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad", organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.
13/10/2022
El pròxim 13 d'octubre a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca "Cases amb història", de Daniel Romaní (Viena Edicions). La presentació anirà a càrrec del seu autor.
18/10/2022
El pròxim dimarts 18 d'octubre a les 18:3o h es realitzarà a la Biblioteca la conferència “El Pensamiento Mágico en el Hermetismo”. L'acte anirà a càrrec d'Eduard Berga i continua amb el cicle de conferències al voltant de l'exposició de la Biblioteca "El Saber Secreto. Misterios antiguos, hermetismo y espiritualidad", organitzada conjuntament amb la Fundación Rosacruz.