17/03/2022

Presentació editorial “Carme Karr contra la incultura femenina”


Detall de l'esdeveniment


El pròxim 17 de març de 2022 a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús Carme Karr contra la incultura femenina.

La presentació anirà a càrrec de les seves autores, Araceli Bruch i i Susanna Tavera. Cal reservar assistència per assistir-hi.

Carme Karr contra la incultura femenina

L’abril de 1910, quan la societat catalana encara s’està recuperant de la Setmana Tràgica, Carme Karr (1865-1943) és convidada per l’Ateneu Barcelonès a impartir-hi un cicle de conferències sota el títol “Cultura femenina”.

Karr, que ja és una escriptora reconeguda i s’ha fet un nom dins el moviment feminista conservador, hi expressa l’anhel de millora de l’educació de les dones i proposa una reforma d’acord amb els nous corrents pedagògics europeus, que vol vehicular mitjançant el projectat Institut de Cultura Femenina.

Aquelles conferències i el ressò que van tenir van fer que l’Ateneu obrís progressivament les portes a la cultura femenina. Més de cent anys després, ens mostren la fertilitat i la vigència del pensament de Karr.

La mala educació de les noies

«Puc parlar, amb ple coneixement, de l’extraordinària superioritat que tenen a Catalunya la instrucció i l’educació del noi sobre les de la noia. A què obeeix aquesta anomalia, ja que aquest noi i aquesta noia han de fer plegats el camí de la vida?»

L’Institut de Cultura Femenina

«[El programa hauria d’incloure] Supressió de tota lliçó apresa de memòria. Conferències d’ampliació instructiva. Lliçons pràctiques. Dissertacions entre professors i deixebles. Ensenyança de les belles arts per professorat especial. Lliçons d’higiene, infermeria, assistència maternal… Gimnàstica. Excursions. Agricultura, jardineria. Vida a l’aire lliure tot lo més possible.»

Les seves autores

Araceli Bruch, llicenciada en Història de l’art, és una dona de teatre: actriu, directora, dramaturga i professora de dicció. Ha integrat sempre la perspectiva de gènere en el seu activisme cultural i recentment, des de la Junta de l’Ateneu Barcelonès, ha impulsat el grup Dones a la Palestra per promoure el pensament feminista.

Susanna Tavera és historiadora, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i autora i editora de nombroses publicacions sobre història contemporània, com és ara, Fons La Revista Blanca. Federica Montseny i la dona nova (1923-1931) (2007) i Sufragisme i sufragistes. Reivindicant la ciutadania política de les dones (2019).

Es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la Biblioteca:

 

Ho organitza:

 

Hi col·labora:

Més activitats

6/02/2023 – 12/02/2023
El Festival de Novel·la Negra de Barcelona, BCNegra, torna del 6 al 12 de febrer en diversos espais de la ciutat. I, com no podia ser d'una altra manera, la Biblioteca Arús hi participa amb una programació especial.
12/01/2023 – 22/02/2023
La Biblioteca Pública Arús inaugurarà el pròxim 12 de gener la seva nova exposició: "Les primeres edicions castellanes del cànon holmesià a l’Estat espanyol (1897-1930)". L’exposició forma part de les activitats organitzades amb motiu de la BCNegra 2023, i es podrà visitar fins al 22 de febrer. Com sempre, l'entrada a la Sala d'Exposicions és totalment lliure.
17/01/2023 – 13/06/2023
El pròxim 17 de gener a les 18:30 h s'iniciarà a la Biblioteca el cicle de conferències: "Ciència i mística. Quatre segles d'intel·lectualitat i tradició iniciàtica", organitzat per la Respectable Lògia Porta de Denderah. El cicle consta de sis conferèrencies que es realitzaran durant la primera meitat de l'any, finalitzant el 13 de juny de 2023.
2/02/2023
El pròxim dijous 2 de febrer a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca Arús el llibre "¡Ultreia!", de Jordi Matilló. L'acte anirà a càrrec del seu autor.
7/02/2023
El pròxim 7 de febrer a les 18:30 h es realitzarà en directe a la Biblioteca el pòdcast "Datos, datos, datos: podcast sobre Sherlock Holmes", a càrrec del seu creador i director, Sergio Colomino.  L'acompanyaran Juan José Abenza, Jaume Gabaldà, Enrique Fernández, col·laboradors habituals i experts en temes holmesians.
9/02/2023
El pròxim dijous 9 de febrer a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca el sisè volum de la sèrie del cànon holmesià de Viena Edicions, dedicat a Estudi en escarlata i El signe dels quatre. L'acte anirà a càrrec de l’editora Isabel Monsó, el traductor Xavier Zambrano, i l’autor dels epílegs, Josep Lluís Martín Berbois.