Per tal de commemorar la proclamació de la Primera República a Barcelona el 1873, la Biblioteca ha preparat l’exposició «Els republicans i la Primera República a l’Arús», un cicle de conferències titulat «La Primera República a Barcelona ara fa 150 anys» i dues sessions de música en viu (a confirmar), a càrrec de l’ESMUC.
Aquest cicle, tot mantenint el caràcter panoràmic i obert dels documents presentats a l’exposició, incidirà en tota una sèrie d’elements que van més enllà d’una anàlisi estrictament política. Gràcies a la col·laboració de professors i professores de múltiples especialitats (la història social i cultural, la literatura, la imatge o la premsa, també la musicologia), les vuit conferències programades facilitaran la immersió dels assistents i el públic en general en la realitat calidoscòpica d’aquell primer intent d’establir un verdader règim democràtic, en el qual la presència popular fos efectivament decisiva i no simplement retòrica. Les aportacions fetes, a part d’ajudar-nos a entendre el que significà l’expansió i configuració d’una nova Barcelona, ara fa 150 anys, ens han de permetre constatar i rellegir els grans reptes que llavors es volgueren assumir i que el cop militar del general Pavía contra les Corts espanyoles frustrà, tot preparant la restauració de la monarquia borbònica.
Calendari de conferències
Dijous, 13 d’abril a les 18:30 h: Inauguració i presentació de l’exposició «Els republicans i la Primera República a l’Arús»
Dijous, 20 d’abril a les 18:30 h: «La República de Rossend Arús i Arderiu», a càrrec de Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’Història Contemporània (UAB).
Dimarts 25 d’abril a les 18:30 h: Taula rodona «La premsa i la Primera República: sàtira política i debat ideològic». Hi participaran: Josep Pich, catedràtic d’història contemporània (UPF), Jaume Guillamet, catedràtic de periodisme (UPF), i Pere Gabriel, catedràtic emèrit i professor honorari d’història contemporània (UAB).
Dimarts, 2 de maig a les 18:30 h: «Abans i després del 1873: els espais republicans a Barcelona», a càrrec de Jordi Roca i Vernet, professor d’Història Contemporània (UB).
Dijous, 4 de maig a les 18:30 h: «La militància obrera el Sexenni Democràtic i la Primera República», a càrrec de Manuel Vicente, historiador i catedràtic de l’IES Narcís Monturiol.
Dijous, 11 de maig a les 18:30 h: «La música popular a Barcelona als anys seixanta i setanta del segle XIX», a càrrec d’Anna Costal, musicòloga (Escola Superior de Música de Catalunya).
Dijous, 18 de maig a les 18:30 h: «Mites i referents republicans al teatre i la literatura durant el Sexenni Democràtic, del 1868-1874)», a càrrec de Magí Sunyer, catedràtic d’Història de la Literatura (URV, Tarragona).
Dijous, 1 de juny a les 18:30 h: «La maçoneria a Catalunya i les Balears els anys seixanta i setanta del segle XIX«, a càrrec de Joan-Francesc Pont Clemente, catedràtic de Dret de la Universitat de Barcelona i Gran Comanador d’Honor del Supremo Consejo Masónico de España (SCME), i Catalina Martorell, historiadora (Biblioteca Municipal de Palma de Mallorca).
Dijous, 22 de juny a les 18:30 h: Concert «Cantar la República», a càrrec del grup De Canendi Elegantia i amb un programa d’obres corals de Josep Anselm Clavé, Pep Ventura, Camil Ysern i Domènec Terrarol. De manera extraordinaria, el concert tindrà lloc al Casal Transformadors (carrer Ausiàs March, 60, al costat de la seu de la Biblioteca Pública Arús).
Trobareu més informació i els formularis d’inscripció de cada conferència als enllaços corresponents. Com sempre, la Biblioteca retransmetrà en directe els actes a través del seu canal de Youtube. Recordem que cal inscriure’s a les activitats per assistir-hi.
El programa d’activitats es complementarà amb dues sessions de música en viu (a confirmar), al maig i al juny, a càrrec de l’ESMUC:
Wagner i la Societat de Quartets de Barcelona
En ple Sexenni Democràtic es va crear la Societat de Quartets de Barcelona, impulsada per diversos músics amb la voluntat d’introduir a la ciutat el repertori europeu, sovint a través d’arranjaments per a agrupacions instrumentals reduïdes. Cosme Ribera i Miró va ser-ne un dels membres destacats, amb arranjaments per a quartet de corda que denoten el canvi estètic de l’òpera italiana a l’interès per la música de Richard Wagner. Aquest concert proposa la interpretació d’algunes d’aquestes obres que testimonien la recepció del primer wagnerisme a Barcelona.
Cantar la República
La Revolució Gloriosa i els anys del Sexenni Democràtic van generar un corpus d’himnes patriòtics que es van estendre a través de la xarxa de societats corals que havia fundat i liderat Josep Anselm Clavé, a inicis de la dècada del 1860. El triomf de la República el 1873 també va ser cantat, amb títols tan explícits com ara Viva la República Federal o El Republicano Federal Universal, que s’alternaven amb La Marsellesa traduïda al català pel mateix Clavé. Aquest concert vocal recupera aquell esperit revolucionari i republicà federal.
L’Ajuntament de Barcelona s’afegeix i dona cobertura a les commemoracions que diverses institucions organitzen a l’entorn del 150 aniversari de la Primera República. Podeu consultar la programació de totes les institucions en el següent enllaç.
Crèdits del cicle de conferències i l’exposició
Comissari: Pere Gabriel.
Organització i disseny: Maribel Giner, Josep Brunet, Pere Gabriel, David Domènech, Anna Martínez, Salsabil Mezgaldi i Lídia Rodríguez.
Hi col·laboren: Ajuntament de Barcelona: Regidoria de Memòria Democràtica, Regidoria de Districte de l’Eixample, Institut de Cultura de Barcelona, i Diputació de Barcelona.
Organitza:
Amb el suport de: