28/05/2024

Presentació editorial «El anarquista errante. La aventura transatlántica del tipógrafo Pedro Esteve (1865-1925)»


Detalles de Evento


 

El pròxim dimarts, 28 de maig a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús el llibre El anarquista errante. La aventura transatlàntica del tipógrafo Pedro Esteve (1865-1925), a càrrec de la seva autora Susana Sueiro. Presenta l’acte Teresa Abelló, historiadora.

La vida de l’impressor català Pedro Esteve, figura clau de l’internacionalisme llibertari i íntim amic de Errico Malatesta, va transcórrer en l’època «gloriosa» del moviment anarquista, primer a Espanya i després a Cuba i als Estats Units, on va morir prematurament en 1925. Entre els obrers immigrants espanyols, italians, cubans i porto-riquenys de Nova York, Paterson (Nova Jersey), Tampa (Florida) o els camps miners de l’Oest, va fer un immens treball d’agitació i propaganda. Allà on va residir, la seva casa va ser lloc de trobada i visita obligada d’anarquistes de molt variades procedències. Els periòdics que va fundar van tenir lectors en tota Europa, les Amèriques i el nord d’Àfrica. Aquesta rigorosa recerca revela les raons per les quals es va convertir en un personatge difús, opac i esmunyedís, que no ha rebut fins ara la deguda atenció.

Susana Sueiro Seoane és catedràtica d’història contemporània per la UNED (Madrid). En els últims anys ha centrat la seva recerca en les xarxes de l’anarquisme transnacional en el trànsit del segle XIX al XX i, especialment, en els aspectes culturals i de socialització dels obrers anarquistes que van emigrar d’Europa a Amèrica Llatina i els Estats Units. Presentarà el seu llibre El anarquista errante…, publicat per Marcial Pons.

Teresa Abelló Güell és doctora en geografia i història per la Universitat de Barcelona (UB). La seva tesi doctoral, Els relacions internacionals de l’anarquisme espanyol (1881-1914), dirigida per Josep Termes i Ardèvol i defensada el 1984, va ser tornada a publicar el 1987 per Edicions 62, on tracta de demostrar les connexions de l’anarquisme ibèric amb l’europeu. És professora titular de la UB (des de 1988).El 2019 va ser nomenada com a membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per a la Secció Històrico-Arqueològica.

L’acte es farà en castellà.

Per a assistir a la conferència, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA al següent formulari:

L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:

Organitza l’acte:

 

Amb el suport de:

Més activitats

Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024 |  Entrada lliure

Dissabte, 22 de juny de 2024 |  Diferents horaris

Dissabte, 29 de juny de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 2 de juliol de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 9 de juliol de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 16 de juliol de 2024 |  Diferents horaris

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.