Aquesta exposició ens ofereix una introducció a la maçoneria, la seva estructura i la seva història. Així com curiositats sobre la institució i la seva estreta vinculació amb la mateixa biblioteca a través del seu fundador Rossend Arús i Arderiu.
La Biblioteca Arús, fundada com a acte d’última voluntat per Rossend Arús, va ser inaugurada el 1895, amb l’objectiu de formar tots els ciutadans, sense distinció de sexe, classe social o edat.
Propietat del poble de Barcelona, va obrir les portes com a biblioteca general de lliure accés, amb un horari prou ampli perquè també hi poguessin anar els treballadors.
La Biblioteca és actualment un centre de recerca especialitzat en tradició republicana federal, catalanisme i moviment obrer (sobretot anarquisme), del segle xix i primer terç del xx, així com en maçoneria i l’univers de Sherlock Holmes.
A banda d’això, també aplega un fons patrimonial d’abast general format majoritàriament per obres publicades al segle XIX i el començament del XX, que ja no s’actualitza.
Rossend Arús i Arderiu (Barcelona, 1844–1891) va ser filantrop, activista, maçó i home de teatre. Destacat defensor del progrés humà, es va comprometre ideològicament amb la república federal, el catalanisme autonomista, el lliure pensament i, sobretot, amb la maçoneria. De fet, Arús se sentia profundament orgullós de ser maçó, segons que va deixar constància el seu amic Conrad Roure.
Arús va ser capdavanter a Catalunya del corrent més laïcista, polititzat i menys secretista de la maçoneria. Per aquest motiu, els documents maçònics de la seva biblioteca personal van passar a formar part del fons fundacional de la Biblioteca, sense cap mena de restricció.
Així i tot, no va ser fins a la dècada dels anys noranta del segle xx, que la Biblioteca va decidir ampliar la secció de maçoneria fins a fer-ne una de les seves especialitats.
La maçoneria: valors, estructura i símbols
La maçoneria és una institució universal de caràcter iniciàtic i filosòfic que promou la fraternitat, la tolerància, la llibertat de consciència i el rebuig de tot dogmatisme. Reconeix l’existència d’un principi creador, el Gran Arquitecte de l’Univers, i treballa per la millora moral i el perfeccionament intel·lectual i social de la humanitat. Es basa en valors com la llibertat, la igualtat i la fraternitat, i és oberta a totes les persones sense distinció de sexe, raça, religió, nacionalitat o condició social.
L’organització maçònica es divideix en lògies, espais de reunió on es duu a terme la formació simbòlica i la transmissió dels valors maçònics. Aquestes lògies s’agrupen en obediències que es denominen Grans Lògies o Grans Orients, que comparteixen principis i pràctiques comunes. La maçoneria utilitza una simbologia rica —amb elements com el compàs, l’escaire, la maça o el cisell— per transmetre conceptes filosòfics i ètics. També estableix diferents graus iniciàtics, que representen etapes d’aprenentatge i de creixement personal.
Convenis
La Biblioteca té signats convenis de col·laboració institucional, acadèmica i científica amb les següents obediències:
- Asociación Filosófica y Filantrópica Gran Capítulo General de España
- Fundación María Deraismes
- Gran Logia Confederada de España
- Gran Lògia d’Andorra
- Gran Logia de Canarias
- Gran Lògia de Catalunya
- Gran Logia de España
- Gran Logia General de España
- Gran Logia Ibérica Unida
- Gran Logia Simbólica Española
- Gran Orient de Catalunya
- Gran Orient del Principat d’Andorra
- Gran Oriente Español Unido
- Gran Priorato de Hispania
- Gran Priorato Rectificado de Hispania
- Suprem Consell del Grau 33 de Catalunya
- Supremo Consejo de España Filosófico del Grado 33 y último del REAA (Gran Logia Confederada de España)
També té signats convenis amb les següents entitats vinculades amb la maçoneria:
- Associació Filosòfica Filantròpica Icària
- Centro Ibérico de Estudios Masónicos
- Instituto Masónico de España
- Masonica.es
- Respectable Lògia Barcelona Mare Nostrum, del Grand Orient de France
- The Regional Center for Freemasonry Studies (París, Budapest)
Fruit del conveni amb l’editorial MASONICA.ES, la Biblioteca Arús rep un exemplar de totes les seves publicacions, que s’incorporen al fons i es posen a disposició dels usuaris.
L’exposició es podrà visitar fins al 23 de setembre de 2025. Per visitar-la, es pot fer durant el següent horari:
Fins al 23 de juny:
- Dilluns, dimecres i divendres
10 h a 15 h - Dimarts i dijous
15:30 h a 20:30 h
A partir del 25 de juny:
- Dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres
11 h a 15 h
Organitza l’acte:
Amb el suport de: