El pròxim 17 de març de 2022 a les 18:30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús Carme Karr contra la incultura femenina.
La presentació anirà a càrrec de les seves autores, Araceli Bruch i i Susanna Tavera. Cal reservar assistència per assistir-hi.
Carme Karr contra la incultura femenina
L’abril de 1910, quan la societat catalana encara s’està recuperant de la Setmana Tràgica, Carme Karr (1865-1943) és convidada per l’Ateneu Barcelonès a impartir-hi un cicle de conferències sota el títol “Cultura femenina”.
Karr, que ja és una escriptora reconeguda i s’ha fet un nom dins el moviment feminista conservador, hi expressa l’anhel de millora de l’educació de les dones i proposa una reforma d’acord amb els nous corrents pedagògics europeus, que vol vehicular mitjançant el projectat Institut de Cultura Femenina.
Aquelles conferències i el ressò que van tenir van fer que l’Ateneu obrís progressivament les portes a la cultura femenina. Més de cent anys després, ens mostren la fertilitat i la vigència del pensament de Karr.
La mala educació de les noies
«Puc parlar, amb ple coneixement, de l’extraordinària superioritat que tenen a Catalunya la instrucció i l’educació del noi sobre les de la noia. A què obeeix aquesta anomalia, ja que aquest noi i aquesta noia han de fer plegats el camí de la vida?»
L’Institut de Cultura Femenina
«[El programa hauria d’incloure] Supressió de tota lliçó apresa de memòria. Conferències d’ampliació instructiva. Lliçons pràctiques. Dissertacions entre professors i deixebles. Ensenyança de les belles arts per professorat especial. Lliçons d’higiene, infermeria, assistència maternal… Gimnàstica. Excursions. Agricultura, jardineria. Vida a l’aire lliure tot lo més possible.»
Les seves autores
Araceli Bruch, llicenciada en Història de l’art, és una dona de teatre: actriu, directora, dramaturga i professora de dicció. Ha integrat sempre la perspectiva de gènere en el seu activisme cultural i recentment, des de la Junta de l’Ateneu Barcelonès, ha impulsat el grup Dones a la Palestra per promoure el pensament feminista.
Susanna Tavera és historiadora, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i autora i editora de nombroses publicacions sobre història contemporània, com és ara, Fons La Revista Blanca. Federica Montseny i la dona nova (1923-1931) (2007) i Sufragisme i sufragistes. Reivindicant la ciutadania política de les dones (2019).
Es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la Biblioteca:
Ho organitza:
Hi col·labora: