09/11/2021

10 anys de Sherlock Holmes a la Biblioteca Pública Arús

La Biblioteca Pública Arús està enguany de celebració, ja que fa 10 anys que Sherlock Holmes està vinculat a la biblioteca. El 29 de març de 2011 es va fer la signatura del conveni pel qual el senyor Joan Proubasta cedia el seu fons entorn de la figura del famós detectiu.

La col·lecció va començar ben aviat en la vida del senyor Proubasta quan, amb tan sols 13 anys, va comprar un exemplar d’El gos dels Baskerville. Captivat i atret per la trama i el personatge, va comprar tota la col·lecció i ben aviat els va devorar tots.

Al llarg dels anys va anar adquirint edicions i exemplars i, a poc a poc, es va anar afiançant com un dels grans col·leccionistes del detectiu. Així mateix, fa uns 27 anys, es va fundar l’associació Círculo Holmes, de la qual també va ser president. Això el va permetre establir relacions d’amistat amb altres col·leccionistes d’arreu del món, fet que afavoria l’intercanvi de llibres.

Quan el 2011 cedeix la col·lecció a la Biblioteca, consistia en uns 105,68 metres lineals de documents i uns 21,27 metres lineals d’objectes. Es poden trobar llibres tan únics com una primera edició d’El gos dels Baskerville regalada pel col·leccionista anglès Mr. Philipson al senyor Proubasta i multitud de relats d’arreu del món: de França, Itàlia, Japó o Estats Units. I amb multitud de llengües diferents: des del castellà o anglès fins al Braille, esperanto, interlingua i taquigrafia. Tot plegat fent una col·lecció de més de 6.000 llibres en 42 idiomes, i més de 2.000 còmics. Actualment el senyor Proubasta continua treballant per anar expandint la col·lecció encara més.

 

Visites guiades a la “Col·lecció Joan Proubasta de Sherlock Holmes” i la Biblioteca Pública Arús mitjançant Cases Singulars.

 

The Sherlock Holmes Collection RBA

La BPA continua rebent donacions i aquest cop ho fa gràcies a RBA Coleccionables. Aquesta exclusiva col·lecció reuneix per primer cop tots els casos que van fer de Sherlock Holmes un mite a nivell mundial. Tant les aventures i les novel·les escrites per Arthur Conan Doyle, com una selecció d’aventures sobre el personatge escrites per altres autors en vida de Conan Doyle.

L’edició reprodueix les cobertes de la revista anglesa The Strand Magazine, paradigma del disseny victorià i mitjà on Conan Doyle va començar a publicar les aventures del popular detectiu. També recupera, als interiors, les il·lustracions que van acompanyar aquestes primeres publicacions.

Joc de Cartes GDM

La Biblioteca també afegeix més objectes a la col·lecció gràcies a la donació de tot el lot de jocs de cartes de GDM, realitzat per Francisco Gallego.

Ho organitza:

 

 

Hi col·labora:

 

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.