07/05/2024

Presentació editorial “Hacia el Ideal. Textos libertarios de Albano Rosell (1947-1959)”


Event Details


 

El pròxim dimarts, 7 de maig a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca Pública Arús el llibre Hacia el Ideal. Textos libertarios de Albano Rosell (1947-1959), a càrrec del seu autor Sergio Yanes. Presenta l’acte Pere Solà, historiador.

Nascut a Sabadell i exiliat a Montevideo, Albano Rosell va desafiar el context social de la seva època i va abraçar l’Ideal anarquista per sobre de qualsevol altra consideració personal. Va ser una figura destacada en l’impuls de la pedagogia racionalista a Sabadell, Lloret de Mar, Carlet, Montgat, Alaior, així com a l’Uruguai. Però també va abraçar el naturisme, l’utopisme i fins i tot va arribar a defensar en els anys 20, la via independentista com a forma d’emancipació de la classe treballadora catalana. La seva obra, tan desconeguda com la seva pròpia figura, ha requerit un intens treball de recerca en tots dos costats de l’Atlàntic per a ser recuperada. Malgrat els esforços, encara avui, una part del seu llegat continua ocult en textos sense signar o baix nombrosos pseudònims.

Hacia el Ideal, distribuït també a l’Uruguai, ofereix una selecció dels penetrants articles de crítica política i social escrits per Rosell durant els seus últims anys de vida. Amb un estil dens i contundent, Rosell no escatima paraules en denunciar la invalidació política, l’endormiscament cultural i altres facetes de la societat del seu temps. Des de la maquinària bèl·lica del poder fins al desenvolupament tecnològic subjugat al capital, les seves paraules ressonen amb una urgència que encara avui no ha perdut la seva rellevància.

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

Sergio Yanes Torrado (Barcelona, 1980). Doctor en antropologia social i cultural por la Universitat de Barcelona. És també autor de Papeles de Plomo. Los voluntarios uruguayos en la Guerra Civil española (Banda Oriental, 2017).

Pere Solà i Gussinyer (Girona, 1945). Catedràtic emèrit d’història de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en l’àmbit de l’ensenyament laic i racionalista, els ateneus populars, el moviment llibertari i l’ l’associacionisme. És autor d’obres com Las escuelas racionalistas en Cataluña 1909-1939 (Tusquets, 1976), Educació i moviment llibertari a Catalunya (Edicions 62, 1980) o Ateneus obrers i la cultura popular a Catalunya (La Magrana, 1978). Recentment ha publicat la novel·la Quadern de cel·la (Llop Roig, 2021), una crònica dels darrers dies de Ferrer i Guàrdia.

Per a assistir a la conferència, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA al següent formulari:

L’acte es podrà seguir a través del canal de YouTube de la Biblioteca:

Organitza l’acte:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de:

Més activitats

Del 25 d’abril al 7 d’octubre de 2024 |  Entrada lliure

Dijous, 23 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Divendres, 24 de maig de 2024 |  10 a 14.30 h

Dissabte, 25 de maig de 2024 |  Diferents horaris

Dimarts, 28 de maig de 2024 |  18.30 a 20 h

Dissabte, 1 de juny de 2024 |  Diferents horaris

La Biblioteca estarà tancada per vacances des de l’1 al 31 d’Agost inclusivament.
La Biblioteca estará cerrada por vacaciones desde el 1 al 31 de Agosto inclusive.
The Library will be closed for holidays from 1 to 31 August inclusive.